Op deze Pagina vind u belangrijke informatie over konijnen aanschaffen en houden

 

U wilt een konijn nemen wat heeft u nodig.

Voor dat u een konijn ophaalt dient u een aantal dingen al in huis te hebben. • Een ruim hok. Dit mag een buitenhok en/of binnenkooi zijn. Bij alle twee moet u op de maat letten. Vaak haalt u een jong konijn op en deze zal nog groeien. Mijn advies is om bij het hok een wctje te nemen zodat je deze tussendoor kunt leeggooien. 
 • Waterfles, konijnen hebben dagelijks vers water nodig omdat in brokjes en hooi die we voeren geen vocht zit. Mijn advies is een waterfles en geen bakje omdat konijnen dit omgooien. 
 • Bodembedekking, hier zijn veel verschillen in. Mijn advies is zaagsel, vlas en of papierkorrels. Geen houtsnippers van de vogels want dit neemt geen vocht op en beschadigd de voetkussentjes van het konijn. 
 • Hooi, konijnen eten voornamelijk hooi en dit doen ze de hele dag door. Dit zou dus onbeperkt voor handen moeten zijn voor het konijn. 
 • Voer, er zijn een hoop verschillende soorten voer te krijgen. Informeer bij je dierenwinkel voor een goed complete brok.
 • Etensbakje, een stenen bakje zal minder snel door de kooi heen gegooid worden en is makkelijk schoon te houden. 
 • Speeltje, dit hoef je niet gelijk in huis te hebben maar ik zou wel zorgen dat je konijn een speeltje heeft. gaat je konijn zich vervelen kunnen ze gaan trekken aan de tralies van de kooi en dit is heel erg slecht voor hun tanden. Speeltje mag ook een klein knuffeltje zijn maar er zijn genoeg leuke dingen bij de dierenwinkels te krijgen. 
 • Een reismandje, om het konijntje op te halen heb je een reismandje of doos nodig. Zorg dat er genoeg luchtgaten in zitten. Ook als het konijntje ziek wordt zul je deze naar een dierenarts willen brengen en in een mandje zit hij/zij het meest comfortabel. Op schoot vervoeren van een konijn is altijd een slecht idee. Het brengt onnodig stress met zich mee en kan in een auto gevaarlijke situaties vormen. 

Het lijkt een hele waslijst maar de meeste spulletjes zal je konijn zijn leven lang plezier van hebben. 

Aller eerst is het belangrijk dat u een realistische verwachting krijgt/heeft van wat het inhoudt. 


 • Heeft u de ruimte voor een konijn? Een konijnen kooi of hok hoeft niet zo groot als een huis te zijn maar ze nemen wel ruimte in beslag. Konijnen strekken graag even de pootjes buiten hun hok. Binnen kunnen ze aan kabels gaan knagen dus is het belangrijk dat u deze beschermt of buiten bereik te houden. Buiten heeft niet iedereen een goed afgesloten tuin en hier zou een ren de oplossing kunnen zijn. Er zijn konijnen die uit de ren kunnen springen en dan is een afschermdoek voldoende om het te voorkomen. Zorg dat je het hok in ieder geval voor een deel in de schaduw heeft staan want konijnen kunnen niet heel erg goed tegen warmte. 

 • Heeft u tijd voor een konijn? Konijnen kunnen makkelijk uren alleen zijn maar het zijn wel gezelschapsdieren. Dus in dat geval zou ik voor een vriendje en voldoende speelgoed zorgen. Uw konijn heeft iedere dag minimaal een half uur aandacht nodig (dit is mede om ze tam te houden) .. meer is wenselijk. Eten geven, vers water geven en even knuffelen  zijn dagelijks terug kerende bezigheden. Hok verschonen hoeft maar 1 keer per week als u gebruikt maakt van een wctje en deze tussendoor leeg gooit. Wilt u meer tijd besteden met uw konijn zijn er leuke dingen te doen buiten de verzorging en aaien om. U kunt bijvoorbeeld het konijn trucjes leren. Hierover staan een hoop filmpjes op youtube.

 • Heeft u genoeg geld voor een konijn? Konijnen zijn op zich niet duur in de dagelijkse verzorging. Voer hooi en water kosten je geen fortuin. Reken € 10 per konijn per maand. Dierenartsen zijn wel duur en willen we ook zo min mogelijk komen. Zelf heb ik een verzorgingsbrief opgesteld waar tips in staan om een dierenarts bezoek te voorkomen. Het is altijd raadzaam om te shoppen voor een behandeling. Zoals bijvoorbeeld castratie. Hier in de regio verschillen de prijzen van € 38 tot €100 met uitschieters ver hier boven. Als het geen noodgeval is bel even rond en vraag naar de prijs. De jaarlijkse enting verschilt ook erg van prijs en zit tussen de € 17 en € 55. Vraag ook zeker even of de dierenarts een enting dag houdt. Hier kun je ook weer een stukje besparen. 
 

Waar kunt u het beste een konijn halen en waarom. Het maakt niet zo heel erg veel uit als u op bepaalde dingen let. 


 • Neem alleen een konijntje mee als u er een goed gevoel bij heeft. Het konijn kan in sommige gevallen veel ouder dan 10 of 12 worden. Als u geen gevoel heeft bij het konijntje wordt het een zware opgaaf om er zo lang voor te zorgen. 
 • Een stamboom of oormerk is geen gezondheidsverklaring. Aan de buitenkant kan een fokker en of dierenwinkel niet zien of het gezond is en gezond blijft. Er bestaat ook geen keuring voor. Wat u wel kunt doen is een aantal zichtbare dingen uitsluiten. Kijk in de oren of deze schoon zijn en vraag of u even de tanden mag zien. De tanden horen op elkaar aan te sluiten zoals hier links op het plaatje. www.deblauweark.be op deze website kunt u duidelijke plaatjes en foto's zien wat hoort en niet hoort. Tandproblemen kunnen een pijnlijke en kostelijk probleem zijn. Mocht u twijfelen kan een fokker of uw dierenarts hierbij helpen. Kijk de ogen na of er geen vuil om zit en of ze helder zijn. 
 • Ruikt het konijntje fris. Nare geurtjes kan wijzen op nare problemen. Bij een fokker of boerderij zullen altijd geuren hangen maar als je het idee hebt dat het heel erg sterk is raad ik aan voorzichtig te zijn. 
 • Stel vragen. Als je de konijnen ziet gaat daar meestal gelijk je aandacht naar uit, daarom is het verstandig om je vragen even op papier te zetten en mee te nemen. Laat je ook gerust adviseren wat betreft voeding en verzorging. Iemand die de tijd voor u neemt is serieus bezig en zal graag uw vragen beantwoorden. Ook als u nog vragen heeft na de aanschaf van het diertje dient u contact op te kunnen nemen met de fokker of dierenwinkel. Dit heet nazorg en is het belang van u, de fokker en uw konijn. 
 • If it looks like a duck, swims like a duck, and quacks like a duck, then it probably is a duck. (Als het eruit ziet als een eend, zwemt als een eend en kwaakt als een eend, dan is het waarschijnlijk een eend.) Als het niet goed voelt zit het waarschijnlijk niet goed.