Hier vind u tips voor de verzorging van uw konijn(en)

Dagelijkse verzorging: Onder dagelijkse verzorging verstaan we de dagelijks en wekelijks terug kerende handelingen.

  • Dagelijks vers water, mijn advies is een waterfles te gebruiken. Deze kunt u op internet of bij uw dierenwinkel aanschaffen. Konijnen hebben zon 100 ml per kilo lichaamsgewicht aan water nodig per dag. Soms wijkt dit af maar het is een makkelijke rekensom wat voor fles u nodig heeft. Voor een konijn tot 2 kilo heeft u dus een 250 ml fles nodig. Het is beter dat ze iets meer water hebben dan te weinig op een dag. Woont u konijn binnen zou ik gewoon normaal koud water gebruiken. Heeft u het konijn buiten wonen is het van belang wat voor weer het is. Gaat de temperatuur richting het vriespunt en daaronder is het beter de fles te vullen met lauw water. Dit zorgt ervoor dat de fles minder makkelijk bevriest en de konijnen zullen het prettiger drinken vinden. U kunt de fles ook beschermen tegen vorst met een fles beschermer. In de zomer is het belangrijk de fles uit de zon te houden zodat het water juist niet te warm wordt. Dit kan door middel van een flesbeschermer of zilverfolie. Na verloop van tijd wordt de waterfles groen. Dit is niet omdat u de fles niet goed schoon houdt maar stilstaand water zorgt gewoon voor aanslag. Mijn tip om de fles schoon te houden is een bodempje met water in de fles te doen. daarbij een bodempje ongekookte rijst en dan uw hand op de opening te houden. Schud de fles flink tot u ziet dat alle aanslag weg is. Draai de drinkdop er niet op want als er rijstkorrels in het drink pijpje komt zal de fles verstopt raken. Spoel de fles goed uit en u kunt hem opnieuw vullen met vers water. 

  • Onbeperkt hooi, een konijn eet de hele dag/nacht door. Hooi dient er dus continu voor handen te zijn voor uw konijn. Er zijn in de winkel heel erg veel verschillende soorten hooi te vinden en zijn ook allemaal lekker voor uw konijn. U kunt het hooi gewoon in zijn/haar hok leggen dan heeft u wel kans dat ze het niet allemaal opeten omdat ze er ook op plassen dan.  U kunt ook gebruik maken van een hooi ruif zodat het hooi niet op de grond ligt, er zijn wel konijnen die het niet uit een ruif eten. In dat geval zou ik het gewoon los in het hok leggen. Mocht uw konijn weinig interesse hebben in hooi dan kunt u juist om het te motiveren een "hooidag" inlassen. Dit houdt in dat u een dag het brokjesvoer overslaat. Doe dat niet langer dan een dag en niet vaker dan 1 keer per week want ook in de brokjes zitten belangrijke voedingstoffen voor uw konijn. 

  • Voer, er zijn een hoop verschillende soorten voer te krijgen. Echt slecht voer is er niet meer maar u kunt zich beste even voor laten lichten door uw dierenwinkel. Er zijn namelijk wel verschillen in de korrels. Een sportkorrel is voor een actief konijn en opfok voor jonge konijnen of konijnen die gevoelig zijn voor dikke buiken ziekte. Zelf voer ik een mengsel van opfokvoer (havens kuni excellent m5) en muesli (havens fiber mix). Dit mengsel is geschikt voor konijnen van alle leeftijden en voorkomt verschillende soorten problemen die zich bij een fokker voor kunnen doen.  Brokjes geef ik ze zon 30 gram per kilo lichaamsgewicht per dag. Dit houd in voor een konijn van 2 kilo 60 gram per dag. 

  • Groenvoereen konijn in de natuur eet wat voorhanden is. Alleen wonen onze huiskonijnen niet in de natuur en geven wij ze al brokjes, hooi en water. Groenvoer is dus een lekkernij bij ons. Konijnen mogen groenvoer hebben maar in mate en dan met regelmaat. Wacht even tot ze zon 8 maanden zijn. Ik weet dat we graag onze diertjes verwennen maar te jong en te veel groenvoer kan tot dikke buiken ziekte leiden. Probeer voorzichtig op te bouwen met kleine stukjes groenvoer en hou er regelmaat in. Gras vinden ze lekker maar zorg dat het schoon gras is en er geen honden of katten op komen. Groenten zoals andijvie, witlof en komkommer vinden ze erg lekker maar zijn hoog vocht houdend en moet je dus in erg kleine porties geven . Denk aan 1 blaadje of 1 plakje van 1 cm dik. Houd de ontlasting in de gaten als deze dun wordt stoppen of in ieder geval minder geven. 

 

  • Schoonmaken, de meeste konijnen zijn goed zindelijk te krijgen. Dit betekend dat ze netjes in een hoekje plassen en poepen. In de natuur doen ze dit ook op dezelfde plek en dan gooien ze er zand overheen zodat het vergaat. (Mesthoop idee). Maar onze konijntjes leven niet in de natuur en wij willen geen mesthoop in onze woonkamer of tuin. Een wctje kan ervoor zorgen dat je het hok niet om de twee dagen hoeft te verschonen. Deze kun je iedere dag leeg gooien en zorgt ervoor dat het niet gaat stinken. Als je konijn niet in zijn wctje plast en poept kun je hem/haar helpen door de bodembedekking waar op geplast is in het wctje te leggen. Hou dit even vol want bij sommige konijnen duurt het even voor ze het snappen. Als het konijn in het wctje gaat plassen maar keutelt nog overal zou ik dit met de keutels herhalen. Als je konijn al een tijdje in het hok woont probeer dan de wc in de hoek te zetten waar hij/zij de behoeftes doet. Hok dient 1x per week verschoont te worden om het fris te kunnen houden. Sommige konijnen maken er een rommeltje van en sommige zijn juist heel erg schoon op hun hok. Het kan dus zijn dat iets vaker nodig is. Om aanslag van urine weg te halen is schoonmaak azijn een goed en veilig product. Spoel wel goed na. 

  • Nagels knippen, een konijn in de natuur slijt vanzelf zijn nagels af door bijvoorbeeld te graven. Onze konijnen leven niet in de natuur en daarom moeten wij ze soms even helpen.  Konijnen hebben witte en zwarte nagels. Bij witte nagels is makkelijk het leven makkelijk te zien. Dit is het bloed wat in de nagel loopt. Wanneer je de nagels knipt dien je dit bloedgedeelte te vermijden, het gaat namelijk gelijk hevig bloeden en zal ook pijnlijk zijn voor je konijn. Als je twijfelt ga dan naar een dierenarts vraag die het knippen samen met u te doen. Mocht u toch in het leven knippen kun je dit gelijk in bloem of koffie dopen. dit zal het bloeden minderen en zelfs stoppen. Bij zwarte/donkere nagels kun je het leven niet goed zien. Dan knip je ze tot waar het haar ophoud. Je zult dan misschien iets vaker moeten knippen.